Hétvégén voltam olyan bátor, és be mertem vállalni, hogy püspökkenyeret sütök. Életemben soha nem csináltam még, és úgy gondoltam ideje belevágni. Tudniillik Papóm édesszájú, ezért kedveskedni kell neki, de már untam, hogy mindig ugyanaz van az étlapon! Ezért megkérdeztem tőle, mit szólna egy kis újdonsághoz, és azt mondta rá, hogy ő nem bánja, csak édes legyen, és finom! Nekiláttam, néztem receptkönyvben, aztán bizonytalanságomban telefonáltam, és tapasztalt segítséget kértem. Először csak tojásfehérjéből akartam készíteni, de aztán meggondoltam magam, és felhasználtam az egész tojást. Legalább lesz alkalmam megint kísérletezni! Mivel sok minden nem volt itthon, csak mazsola és alma, ezért e két finomságnak az egyvelege került bele. Bár azt mondják ugyanolyan sose lesz, akárhogy is próbálkozom!
Akkor a recept:
25 dkg liszt (rétesliszt)
25 dkg porcukor
1 késhegynyi sütőpor
6 egész tojás
1 egész alma
1 csomag mazsola
1 citrom reszelt héja
A tojásokat szétválasztom két edénybe, majd a sárgájához hozzáadom a 25 dkg cukrot. Alaposan robotgéppel kikeverem, míg teljesen el nem olvadt benne a cukor (ha ez nem történik meg, csak felszínesen kavarjuk ki, nem lesz jó a süti). Ha ezzel végeztem kemény habbá verem a tojásfehérjét, majd a 25 dkg lisztbe belekeverem a késhegynyi sütőport. A fehérje habot óvatosan beleforgatom a tojássárgás cukros keverékbe, majd hozzáadom az apró kockákra vágott alma és mazsola keverékét. Ezután hozzáadom a sütőporos lisztet, és alaposan, de óvatosan átforgatom. Az őzgerinc formát kivajazom és lisztezem, majd beleteszem a “tésztát”. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütöm.*
*Nekem azt mondták elég 35 perc, de a mi sütőnkben nem sült meg olyan gyorsan. Nézegettem a közepénél szívószállal, és még nyúlt 35 perc után. Olyan 60-65 perc is kellett neki, mire teljesen átsült. Érdemes nem ott hagyni, hanem figyelgetni, mert sütőfüggő az egész.
Ha kész, kiborítás után le lehet porcukrozni, én csak díszítés kedvéért tettem.
Jöjjenek a képek!
Jó étvágyat kívánok hozzá, ha elkészítenétek! 🙂
Szép napot mindenkinek!
Iluss♥
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: